Wietnam ma swoją własną specyficzną kuchnię, mimo że można w niej znaleźć pozostałości po kuchni chińskiej (pałeczki do jedzenia), wpływy indyjskie (aromatyczne curry i kuchnia wegetariańska), czy ślady panowania francuskiego (kawa, nabiał).
Przez niektórych znawców uważana za najlepszą kuchnię w Azji.
W kuchni wietnamskiej dominuje ryż. Mięsa jest niewiele, za to dużo ryb i owoców morza.
Do osobliwości kuchni wietnamskiej należy spożywanie mięs nietypowych zwierząt: węże, wróble, nawet szczury. Za rarytas w Północnym Wietnamie uchodzi mięso z psa.
Najbardziej znanymi potrawami wietnamskimi są sajgonki i pho.
Sajgonki, czyli spring rolls mają postać krokiecików z nadzieniem rybnym, lub warzywno-mięsnym podawane z różnymi sosami. Sajgonki zawijane są zazwyczaj w papier ryżowy i mogą być spożywane na zimno, lub są smażone.
Pho to rodzaj zupy, rosołu z makaronem i plastrami wołowiny, przyprawianej kolendrą. Dodatki do pho nie są gotowane, lecz jedynie sparzone wrzącą zupą. Pho przez ilość dodatków jest gęsta, więc je się ją pałeczkami, a bulion wypija na końcu.
W Wietnamie niemal na każdym kroku na ulicy można spotkać stragany z jedzeniem. Obok stoją małe stoliki i plastikowe krzesełka. Jeśli stragan jest oblężony to znak, że w tym miejscu podają dobre jedzenie.
Na targowiskach owoce zadziwiają swym zapachem, kształtem, kolorem i smakiem np: liczi, rambutan, dżakfrut, pitaya czy durian.
Skomentuj ten wpis jako pierwszy!
Dodaj komentarz