Aktualności

Przysmaki Wietnamu

20 marca 2013
Autor:
Rafał

Wietnam ma swoją własną specyficzną kuchnię, mimo że można w niej znaleźć pozostałości po kuchni chińskiej (pałeczki do jedzenia), wpływy indyjskie (aromatyczne curry i kuchnia wegetariańska), czy ślady panowania francuskiego (kawa, nabiał).
0001 (10) 0001 (9) 0001 (8) 0001 (7) 0001 (3) 0001 (4) 0001 (5) 0001 (6)

Przez niektórych znawców uważana za najlepszą kuchnię w Azji.

W kuchni wietnamskiej dominuje ryż. Mięsa jest niewiele, za to dużo ryb i owoców morza.
11 (3) 11 (2) 11 (1)

Do osobliwości kuchni wietnamskiej należy spożywanie mięs nietypowych zwierząt: węże, wróble, nawet szczury. Za rarytas w Północnym Wietnamie uchodzi mięso z psa.

Najbardziej znanymi potrawami wietnamskimi są sajgonki i pho.
Sajgonki, czyli spring rolls mają postać krokiecików z nadzieniem rybnym, lub warzywno-mięsnym podawane z różnymi sosami. Sajgonki zawijane są zazwyczaj w papier ryżowy i mogą być spożywane na zimno, lub są smażone.
21 (1) 21 (2)

Pho to rodzaj zupy, rosołu z makaronem i plastrami wołowiny, przyprawianej kolendrą. Dodatki do pho nie są gotowane, lecz jedynie sparzone wrzącą zupą. Pho przez ilość dodatków jest gęsta, więc je się ją pałeczkami, a bulion wypija na końcu.
311 31

W Wietnamie niemal na każdym kroku na ulicy można spotkać stragany z jedzeniem. Obok stoją małe stoliki i plastikowe krzesełka. Jeśli stragan jest oblężony to znak, że w tym miejscu podają dobre jedzenie.
41 (1) 41 (3)

Na targowiskach owoce zadziwiają swym zapachem, kształtem, kolorem i smakiem np: liczi, rambutan, dżakfrut, pitaya czy durian.
61 (1) 61 (3) 61 (4) 61 (2)

Skomentuj ten wpis jako pierwszy!

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *