Aktualności

Jak rośnie pieprz

15 lutego 2024
Autor:
Rafał

Ream.

Wyjeżdżamy z Sihanoukville do Kampot. Po drodze zatrzymujemy się w Parku Narodowym Ream, a następnie na farmie pieprzu.

Ream, w większej części leży na lądzie, ale obejmuje także okoliczne wyspy i morze, gdzie można obserwować delfiny i żółwie. Wsiadamy do niewielkich łódek i płyniemy w górę rzeki w otoczeniu namorzynowych lasów. Wchodzimy też w dżunglę i wyznaczoną ścieżką spacerujemy między drzewami z rodziny Melaleuca, które pokryte są białą, lub szarą korą przypominającą papier. Jest miękka i łatwo daje się zdzierać z drzewa. Do Ream, należy też niewielka wyspa z punktem widokowym. Nie dostrzegamy z niej jednak ani żółwi, ani delfinów.

Klima odmawia posłuszeństwa

Droga do Kampot nie jest łatwa. Przez kilkanaście kilometrów brakuje  asfaltu, są dziury, więc nasz bus buja się z lewa na prawo. W  pewnym momencie przestaje działać  klimatyzacja, kierowca zostawia nas przy wiejskiej drodze i jedzie do serwisu. Kiedy po pół godzinie przyjeżdża, my jesteśmy już nawodnieni kokosem i najedzeni arbuzem. Gdybyśmy byli jeszcze głodni to Pani miała w garnkach 3 rodzaje zup i wołowinę z khmerskimi ziołami.

Wokół Kampot hodowany jest najlepszy (jak mówią kucharze) pieprz na świecie. Odpowiednia ziemia, klimat, bryza od morza i miejsce hodowli spowodowało, że dostał on certyfikat ChOG, czyli dla bardzo dobrego produktu z konkretnym pochodzeniem geograficznym. W La Plantation miejscowy przewodnik wyjaśnia nam cały proces produkcji pieprzu zielonego, czerwonego, czarnego, białego i długiego.  Smakujemy go, dowiadujemy się, który nadaje się do jakich potraw i idziemy do sklepu.

35-37 st. C.

Kampot to niewielka miejscowość położona nad rzeką Tuek Chhou. W centrum ma piękną, nieco zniszczoną (co nadaje jej jednak charakteru) francuską architekturę. Francuzi, także w budownictwie odcisnęli swoje piętno podczas kolonialnego okresu. Senne do południa azjatyckie miasteczko przyjmuje europejskich gości w licznych restauracjach i pubach. Jest gorąco, termometr pokazują 35-37 st. C, a odczuwalna temperatura to prawie 40 st. C.

Przeczytaj więcej o naszych podróżach:

Skomentuj ten wpis jako pierwszy!

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *